Min bok & studiebesök i Schweiz

Först och främst vill jag inleda denna blogg med att säga till alla nära och kära samt bekanta och utomstående; Jag lovar att tala om för er när jag har fått napp på ett bokförlag! Ni blir de första att få läsa om det här på min blogg. Jag är mer ivrig än er över att ni någon gång ska få läsa boken, det är ju det som är hela poängen. Att skriva boken var bara halva arbetet, förlagsbranschen är ingen lek. Så, luta er tillbaka, ligg lågt och vänta snällt.

Med det sagt vill jag berätta om kommande projekt. Först på tur är studiebesöket på Swiss Paraplegic Centre i Nottwil, Schweiz. Det största ryggmärgsskadecentret i Europa. Och jag hade ingen aning om att det fanns. De tar emot ryggmärgsskadade patienter från hela världen och har dessutom en akut som är öppen 24 timmar om dygnet, en intensivvårdsavdelning, en arbetsförmedling som ska hjälpa nyskadade personer att slussas ut i arbetslivet och mycket mer. Ja, ett supercenter för ryggmärgsskadade helt enkelt. Men är man förvånad? Schweiz, ett självständigt och rikt land i eliten av välfärdsländer.

Både Sverige och Schweiz ligger i framkant vad beträffar medicin och forskning. Vi slår oss gärna för bröstet och framhåller ständigt vikten av god vård och rehabilitering i ett välfärdssamhälle. Samtidigt skäms jag över den obefintliga tillgängligheten i Sverige. Prioriterar dessa båda välfärdssamhällen rätt? Är Nottwils rehabiliteringsprogram så effektivt att de kan slå sig för bröstet?

I intervjuer med patienter hoppas jag kunna ta reda på om den livslånga helhetsbilden håller, om den är praktiskt genomförbar. Jag vill veta mer om filosofin bakom framgångarna och hur stora framgångarna faktiskt är. Hur kan läkarna garantera mig den vård jag behöver för ett oberoende liv? Finns personlig assistans i Schweiz?

Med tanke på att vår svenska handkirurg Jan Fridén leder arbetet med att utveckla en handkirurgisk enhet på Swiss Paraplegic Centre, förefaller det som om man i Schweiz har fått upp ögonen för Sveriges ledande roll inom handkirurgi. Bör inte också vi se vad vi har att lära av andra länders vård och rehabilitering av ryggmärgsskadade?

Därefter ska jag skriva ett par artiklar utifrån den informationen jag har fått och de betraktelser jag har gjort på rehabiliteringscentret. På inbjudan av handkirurgen Jan Fridén, som opererade mina armar och händer, ska jag den 31 maj åka ned till Schweiz.

Handkirurgi:
www.tetrahand.com
Swiss Paraplegic Centre:
www.paranet.ch

Fortsättning följer efter den 5 juni…

 

3 svar på ”Min bok & studiebesök i Schweiz”

 1. ”Trasan”
  Det finns få personer jag beundrar. Du är en av dem! Från det jag lärde känna dig har du aldrig slutat förvåna mig. Din styrka, ditt mod, din kraft och värme är bara fyra adjektiv som beskriver vem du är för mig.

  Jag följer dig med beundran och förväntan!

  Du kommer att gå långt.

  Jag älskar dig

  ”Banane”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *