I skuggan av det ofattbara händer det katastrofala

Jag önskar jag hade något uppmuntrande att skriva på bloggen, men jag har bland annat översköljts med en tryckvåg av sorg från det ofattbara som har hänt i Norge. Jag berörs starkt av de skräckhistorier som berättas av de barn som överlevde massmordet – om de barn som skyddat sig själva genom att ha spelat döda i högar av vänners livlösa kroppar.

I skuggan av det ofattbara riskerar miljontals människor att svälta ihjäl i Somalia. Det är den värsta torkan på 60 år. Än en gång chockeras vi av bilder på svältande barn – barn som kippar efter andan i kroppar liknande skelett med ett hölje av skinn. När hände det här? Varför har inte omvärlden reagerat tidigare? Hur har det kunnat gå så långt att, enligt FNs siffra, 3,7 miljoner människor riskerar att svälta ihjäl?!! Och utan någon som helst tidigare rapportering om denna svältkatastrof som drabbat en tredjedel av Somalias befolkning. De har inte fått det stöd de behöver från internationella organisationer och på grund av ”byråkratiskt trassel” blir FNs plan nu stående i Kenya. Dessutom hindras hjälpsändningarna av de muslimska Al-Shabab rebellerna. De vill inte ha hjälp från något utländskt ingripande då de inte vill förlora sin maktkontroll. För flera månader sedan kidnappade Al-Shabab människor från hjälporganisationer och krävde miljontals dollar i lösen.

Vi sitter i våra sköna soffor bland våra materiella ting och ser på wide screen när barn kippar efter andan och får hjärnskador på grund av svält. Även om det kan kännas hopplöst att skänka pengar på grund av rådande rebeller så ska man ha tron på att de finner en väg för hjälpinsatserna. Vad annars kan man göra?

Skänk pengar till Afrikas horn via UNICEF här

Eller

Skänk 50 kronor:
Sms:a HOPP50 till 72900

Skänk 200 kronor:
Sms:a HOPP200 till 72900

Eller sätt in pengar på plusgiro 902001-7 eller bankgiro 902-0017 och märk talongen med ”Hopp”

Läs mer om svältkatastrofen på UNICEF, Aftonbladet, SvD

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *