Trots den nyckfulla april fortsätter knoppar brista

En ljuvlig dag i det friska och soliga aprilvädret. Jag startade med en uppiggande morgonpromenad med Blanca. Jag kunde inte låta bli att glädjas åt den uppsprickande solen och le mig igenom hela promenaden, trots att kylan envist bet sig fast i kinderna och näsan rann. En medelålders man satt på en bänk på skogspromenaden och såg med allvarlig blick ut över Järla sjö, ”gomorron!”, mannen blev rädd och hoppade till, jag trodde han skulle göra på sig. Men han hälsade tillbaka. Några hårt fokuserade förbipasserande gångare lättade upp sina ansikten när jag glatt sa ”gomorron!”. Jag tycker det är trevligt att hälsa på människor i området där jag bor, oavsett om jag känner dem eller ej. Alla förmår sig inte att hälsa tillbaka, men det som hälsar spricker alltid upp i ett leende och gör min dag.
En lång fika på stan med mina fina vänner Hanna och Matilda som förgyllde dagen ytterligare. Därefter ett besök på inredningsbutiken ”Déja Vu Stockholm” som Matildas bedårande mamma Pia har. Rekommenderar varmt att ni kikar in om ni har vägarna förbi Tegnergatan 4.

Idag var jag med i radioprogrammet ”Kropp och själ” på P1. Dagens program hade temat ”Leva med bruten nacke” och är en timme långt. Ett lärorikt program om ryggmärgsskador som alla borde ta till sig. Så här presenterar de programmet på webben:
”För hundra år sedan betydde en bruten nacke och en skada på ryggmärgen en säker död. Idag är förutsättningarna helt annorlunda, och de allra flesta som skadar ryggmärgen lever vidare om än med ändrade förutsättningar.
Yasmin Jungestedt bröt nacken när hon var 15 år och dök från bryggan i Spanien. Hela hennes livsplan gick om intet, hon tänkte bli dansare, men idag 13 år senare lever hon ändå ett aktivt liv. Hon reser och jobbar som webbredaktör. Dagens program handlar om vad som händer efter en skada på ryggmärgen och hur det går att leva med förlorad känsel från bröstkorgen och neråt. Vetenskapen jobbar för fullt med att lösa frågan hur man ska kunna laga trasig ryggmärg.
Medverkar i programmet gör också: Claes Hultling, läkare och själv ryggmärgsskadad sedan 28 år, Anders Holtz, överläkare vid Neurokirurgiska kliniken, Akademiska sjukhuset i Uppsala, Rickard Svedjesten som gick omkring med bruten nacke i tre veckor utan att veta om det, Per Gellerfors från bioteknikföretaget BioArctic samt Staffan Cullheim professor vid institutionen för neurovetenskap vid Karolinska Institutet.”

2 svar på ”Trots den nyckfulla april fortsätter knoppar brista”

  1. Hej Yasmin! Lyssnade precis på Kropp & Själ i P1 och din historia berörde mig verkligen. Jag var själv med om en motorcykelolycka när jag var 14 och fick en kraftig nackskada till följd. Nu hade jag turen att bli återställd efter några månaders rehabilitering, men fick höra från ambulanspersonal och läkare att jag hade haft en osannolik tur. Jag påmindes om detta nu när jag hörde din berättelse, så lätt livet kan vända på en sekund. Du verkar vara en stark person som gör det bästa av ditt öde, jag önskar dig all lycka i framtiden!

  2. Sorgligt med olyckan, men tur att det gick bra ändå. Men på tal om kropp & själ: Visst du att det finns ett p-piller som bär ditt namn? Rätt coolt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *