”Vi har glömt vad lycka är”

The Greatest Silence: Rape in the Congo (Våldtäkt i Kongo)
”It’s the Ground Zero for violence against women.” – Lisa F. Jackson

Lisa F Jackson reste till landsbygden i det krigshärjade Kongo för att intervjua kvinnor som har blivit utsatta för våldtäkter. Jackson har själv överlevt en skrämmande gruppvåldtäkt. Men hon blev chockad av kvinnornas berättelser i Kongo. Sedan början av 90-talet har hundratusentals kvinnor systematiskt kidnappats, våldtagits, stympats och torterats av soldater från både utländska  miliser och den kongolesiska armén. I dokumentären talar även Jackson med poliser, internationella fredsarbetare och våldtäktsmännen själva. Våldtäktsmännen är likgiltiga och anser att de inte gör någonting fel.
När de fick frågan varför de våldtar svarade de ”för att vi kommer undan med det”. En annan sa ”Om hon säger nej våldför jag mig på henne, är hon stark ber jag mina kompisar om hjälp”.
Jackson visar också en klinik där de behandlar kvinnor som är traumatiserade och skadade på grund av sexuellt våld. De stannar i månader på grund av de svåra skadorna till följd av våldtäkten. Övergreppen sker öppet och de traumatiserade kvinnorna har ingen som för deras talan. ”Vi har glömt vad lycka är”, säger en av kvinnorna.
”Hon har ögon som ser ut som om världen har övergett henne”, säger Jackson om en femtonårig flicka som blev våldtagen av soldater och blev gravid.
Våldtäktsmännen erkänner krigsförbrytelser och avskyvärda handlingar framför allas ögon för att sedan gå fria som om ingenting hade hänt.
Jackson är fast besluten att dessa kvinnor, som har fruktansvärda skador men knappt någon sjukvård, som inte har någon chans att se sina angripare åtalade, vilket är i nästan samtliga fall, övergivna av sin makar på grund av ”skam” av attacken, måste bli representerade.
”Det är viktigt att statliga myndigheter och regeringar, ser detta, och att individer blir medvetna om det. Förutom att döda, är våldtäkt det värsta som någon kan göra, eftersom du är tvungen att leva med det”, säger Lisa F Jackson

Mitt hjärta brister när jag ser filmen och jag ifrågasätter om det över huvud taget finns någon godhet i denna grymma värld. Men det är min plikt, att som enskild individ och kvinna att förmedla vidare, uppmärksamma och göra er medvetna om de fruktansvärda trauma dessa kvinnor utsätts för. Mina tankar går till de drabbade kvinnorna och de som kommer att drabbas.

Se trailern till dokumentären. Det finns även längre youtube klipp från filmen.

The Greatest Silence: Rape in the Congo

2 svar på ””Vi har glömt vad lycka är””

  1. 👿 Dessa män ska räknas in i ordet krigsförbrytare och jagas och ställas inför rätta i Haag, de förstör kvinnors och barns själsliv och välbefinnande för hela livet, jag har inte ord nog att uttrycka min vrede över dessa avskum till människor!!!!!!!! Gunnel Jungestedt Anzengruber

  2. Som respons på titeln, har vi det? Eller har vi bara en typisk materialistisk och i-lands lycka inställning? Vi har alla vår definition av lycka, frågan är vad vi har för syn på misär och elände och vad som inte får plats gällande medmänsklighet i vår strävan efter att vara lyckliga. Jag hoppas att empatins tid inte är över ännu, och att det inte ska behöva visas filmer med rått omänskligt våld för att man ska kunna förstå hur lyckligt lottad man kan vara. Med dej, min älskade, vid min sida finner jag ständigt lycka.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *